1 november, 2018

Yoga-sutra

Välkommen till en helg med Måns Broo och en djupdykning i Yoga-sutra!

योग: चित्तवृत्ति निरोध: yogaś citta-vṛtti-nirodhaḥ
”Yoga” är hejdandet av sinnets rörelser.
— Yogasūtra 1.2

Många av oss hittar till yogan genom asana, det fysiska utövandet där vi arbetar med kroppen, rörelsen och andetaget. Efter att ha ägnat oss åt detta ett tag inser vi kanske att det finns så mycket mer till yogan än vi först insåg, att asana bara är en liten del. Yoga har ett djup och många dimensioner som vi kan ha stor användning av då den tar upp tidlösa och allmänmänskliga utmaningar som även vi moderna människor kan känna igen oss i.

Grunden till nästan all yoga idag kommer från det klassiska verket Yoga sutra av Patanjali. Länge fanns bara översättningar från sanskrit till engelska och andra större språk, men så 2019 kom äntligen den första översättningen från sanskrit direkt till svenska.

28-29 mars har vi återigen glädjen att hälsa Måns Broo, docent i religionsvetenskap vid Åbo akademi och översättare av Yoga sutra till svenska, välkommen till oss på Ashtanga Yoga Karlstad. Måns har genom sin djupa kunskap och berättarglädje, förmågan att göra det som kan verka svårt och tungt att bli lättförståeligt och tillgängligt för alla – oavsett tidigare kunskaper inom yogafilosofi.

Under workshopens två dagar guidar Måns oss först genom de två första kapitlen av Yoga sutra där Patanjali berättar vad yoga faktiskt är. Dag två går vi vidare in i de två sista kapitlen av texten där vi får ta del av Patanjalis syn på människans inre värld och hur vi kan uppnå det vi alla kanske egentligen strävar efter; den absoluta friheten.

PROGRAM under helgen

Lördag 28/3
08:30-12:00 Föreläsning varvat med recitation (chanting) och meditation
12:00-13:30 Lunch
13:30-17:00 Föreläsning varvat med recitation (chanting) och meditation

Söndag 29/3
08:30-11:30 Föreläsning varvat med recitation (chanting) och meditation
11:30-13:00 Lunch
13:00-15:00 Föreläsning varvat med recitation (chanting) och meditation

Pris: 1 650 SEK

Anmälan: Du bokar din plats genom att maila till info@ayk.se. Bokningen är bindande men inte personlig. Sista bokningsdag är 6 mars 2020.

Om Måns
När Måns inte reser runt i världen och föreläser eller håller kurser, bor och arbetar han i Åbo. Till vardags är han docent i religionsvetenskap vid Åbo Akademi. Dessutom är han redaktör för Finlands ledande yogatidskrift Ananda. Måns utövar själv ashtanga yoga.

Tidigare deltagare uttrycker att Måns föreläsningar och kurser genomsyras av berättarglädje, aktivt deltagande och djupgående kunskap vilket också förmedlas på ett intresseväckande och pedagogiskt sätt.

Måns har gett ut flera böcker, bl.a. den tidigare nämnda svenska översättningen av Patanjalis Yoga-sutra (Nya Doxa 2019), Hinduismens heliga skrifter (Atlantis 2010) och, tillsammans med docent Martin Gansten, De tidiga upanishaderna (Nya Doxa 2005).

Boka kurs eller workshop

Prenumerera på Ashtanga Yoga Karlstads nyhetsbrev


Förnamn*

Efternamn*

E-post adress*

Prenumerera på Ashtanga Yoga Karlstads nyhetsbrev

Förnamn*

Efternamn*

E-post adress*