9 december, 2019

LUCKA 14 LÖRDAG

Yoga är för alla 2019

Dagens aktivitet handlar om att vara grundad. Hur kan vi se till att hålla oss grundade när livet händer? Ett sätt att grunda sig är att äta. Inte bara ger det oss näring och energi att orka njuta av livet. Ätandet är också någonting som lugnar oss och den mat som vi äter lägger sig som en tyngd i magen en stund och får oss att känna trygghet. En god och näringsrik måltid hjälper oss att vara närvarande och i bästa fall sitter vi ner en stund och uppskattar att vi tillhör den delen av jordens befolkning som får äta oss mätta varje dag.

Under den här dagen ska vi grunda oss på två sätt. Först ska vi uppmärksamma hur vi äter, alltså inte så mycket vad vi äter, utan mer hur närvarande vi är, hur lång tid det tar att äta och hur vi mår efteråt. Duka bordet fint till varje måltid. Tänd levande ljus, stäng av mobiler och tv och fokusera på maten som du har lagt upp på tallriken. Registrera alla sinnesintryck. Är maten varm eller kall, hur doftar maten, vilka smaker känner du? Efter varje tugga lägger du ner besticken på bordet tills du tuggat färdigt och svalt maten. Blunda gärna för att känna smakerna ännu bättre. Vilka tankar och känslor kommer fram? Ta emot dem utan krav på att du måste göra något. Njut av maten och tiden det tar att äta.

Därefter grundar vi oss i bergspositionen. I ashtanga vinyasa yoga används denna position som startposition för alla stående positioner och kallas då Samasthiti (balanserad ståposition). Denna till synes enkla position innehåller många delar som kräver fokus i såväl kropp som sinne.

Så här gör du Samasthiti: Ställ dig med fötterna ihop. Låt tyngden av din kropp vila mot hela fotsulan och se om du kan spreta med tårna. Spänn benen, dra in svanskotan och lyft bröstet så att du förlänger ryggraden. Låt armarna vila längs sidan av kroppen med axlarna avslappnade. Dra in hakan lite grann och vila blicken i nästippens riktning eller blunda. Andas in och ut genom näsan. Stanna i positionen i 10-25 andetag.

Boka kurs eller workshop

Prenumerera på Ashtanga Yoga Karlstads nyhetsbrev


Förnamn*

Efternamn*

E-post adress*

Prenumerera på Ashtanga Yoga Karlstads nyhetsbrev

Förnamn*

Efternamn*

E-post adress*